• Diana

Licht in donkere dagen

Er zijn wintermensen en zomermensen. Wat ben jij?

Ik ben een zomermens. Het liefst zou ik net als een beer een vier maanden lange winterslaap houden. Ik kan de winter prima missen en zou niet opzien tegen het gehele jaar aangenaam hoge temperaturen en kerst vieren in mijn bikini onder de kerstboom met een koele cocktail in de hand. En dan met oud en nieuw een nieuwjaarsduik nemen in een tropische zee. Zie je het al voor je?

Met de nog hoge temperaturen in November mochten we echt niet klagen maar nu de wind giert om het huis en de hond uitlaten ineens lang zo leuk niet is als je voor de derde keer op een dag nat geregend bent, zijn de donkere dagen echt begonnen.

Het drong net helemaal tot me door toen ik nat en verwaaid terug kwam van “het rondje met het hondje”. Inmiddels met warme wollen hoofdband om, tegen koude oren en me een hoedje schrok toen ik mezelf in de spiegel zag. “Waar lijk ik op?”, vroeg ik aan mijn grote liefde. “Op de Dolly Dots!” kwam er zonder nadenken uit. Ik had dan ook een bijzonder hoog en wild kapsel wat inderdaad een flash-back gaf naar de jaren 80. Ja, het is definitief herfst. En herfst betekent dat het over niet al te lange tijd winter is....

Voor de zomermensen onder ons kan dit van behoorlijk negatieve invloed zijn op ons humeur. We hebben het licht en de warmte echt nodig. Aan ons dus de uitdaging om het zo aangenaam mogelijk te maken tijdens de beruchte donkere dagen.

De winter is bij uitstek een tijd voor reflectie. Het hoort bij het seizoen dat we van naar buiten gekeerd zijn in de zomer, ons weer naar binnen keren in de winter, net zoals we dat kunnen zien in de natuur. Je er tegen verzetten werkt alleen maar averechts. Observeer je gevoelens en wees lief voor jezelf. Creëer momenten van stilte en luister naar de gedachten die bij je opkomen. Wat zou je willen veranderen? Wat vind je fijn? Wat zou je graag willen leren of doen?

Het is natuurlijk fijn om op de hele dramatische dagen in je huis een soort van baarmoeder te creëren, waar je je een weekend lang over kan geven aan een marathon van je favoriete serie. Maar als dit een gewoonte wordt gaat de winter wel heel langdradig worden en dit komt ook niet ten goede aan je stemming. Het gevaar is dat je helemaal niet meer buiten komt en nergens meer zin in hebt.

Om uit de winter lethargie te blijven is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen rust en jezelf blijven prikkelen. Kijk welke leuke evenementen er georganiseerd zijn in de wintermaanden. Organiseer zelf een leuke avond met vrienden. Volg een leuke cursus of een workshop. Ga naar de sauna. Maak wandelingen in de natuur (als het weer het toelaat), zo kom je ook weer aan een flinke dosis daglicht. Maak het binnen warm en gezellig. Kaarsjes aan, muziekje op, lekker luchtje in de aromabrander. Verlies je in een boek en knuffel zoveel je kunt.

Wat maakt jou blij? Creëer verwen momenten voor jezelf........dan rol je zo de winter door.

Weet je waar het ook lekker warm is? Bij mij, in mijn “Innerblizz” praktijk.

Voor een extra feel-good moment kun je hier altijd terecht. Door een ontspannende Aromatherapie massage of een Voetreflexologie behandeling leg ik je even helemaal in de watten en kun daarna alles weer aan!


63 views0 comments