Wat is ademwerk?

 

Alle oefeningen die te maken hebben met je ademhaling zijn een vorm van ademwerk, zo ook rebirthing. De term rebirthing wordt echter meestal geassocieerd met het nogmaals doorleven van je geboorte, terwijl het is zoveel meer is dan dat.

 

Tijdens ons leven komen we in aanraking met allerlei vormen van stress, spanning, trauma’s en onderdrukking van emoties. Dit begint vaak al in onze kindertijd. Terwijl baby’s nog vol overgave met hun hele lijfje kunnen ademen zijn de meeste mensen tegen de tijd dat ze 16 zijn dit al aardig kwijt geraakt.

Het eerste dat we meestal doen wanneer we in aanraking komen met spanning, stress of een trauma (groot of klein)  is onze adem inhouden. Denk bijvoorbeeld aan een schrikreactie.  Daarna komen de emoties naar boven. Soms zijn deze emoties te veel om in één keer te verwerken, of willen we onszelf niet laten kennen. Hoe dan ook worden deze vaak weg geslikt. Misschien huilen we in de avond in ons kussen maar daarna staan we op, drukken het weg en pakken we de draad van het leven weer op.

Vaak zijn we opgevoed met het idee dat we niet mogen “zeuren” of is er sprake van schaamte. Het leven gaat hoe dan ook door! Er is geen ruimte om stil te staan bij deze innerlijke pijn. Het wordt dan ook zo snel mogelijk verhuisd naar ons onderbewuste en opgeslagen in ons lijf en zo op deze manier niet verwerkt/geïntegreerd. Het gevolg is dat we blokkades en patronen vormen in ons gedrag. 

Denk bijvoorbeeld aan: situaties uit de weg gaan, denken dat je niets waard bent, telkens weer ongezonde relaties aangaan, uitstellen, somberheid ervaren etc.

 

Hoe ziet een ademsessie eruit?

 

Voordat je begint met de sessie zet je samen met de adem practioner een intentie neer.

Dit doe je door kort het patroon waar je telkens tegen aan loopt te bespreken. Bijvoorbeeld dat je het moeilijk vind om grenzen te stellen. Je intentie kan bijvoorbeeld zijn “Ik wil weten waarom ik moeite heb met grenzen stellen”. Of  “Ik wil mijn grenzen stellen”.

De bedoeling is dat je zo snel mogelijk begint met ademen. Natuurlijk wordt er aandacht besteed aan jou thema maar er wordt geen uitgebreide analyse gemaakt van je intentie of patroon.

 

Omdat de spanning of de vervelende ervaring in eerste instantie stagneert in de borst is dat waar we naar toe ademen. Dit is een speciale ademhalingstechniek waarbij je hoog in de borst inademt en iets langer uitademt waardoor de ademhalingen bij elkaar aansluiten. Je krijgt hierdoor meer zuurstof binnen en dit is even wennen.

Je laat je adem als het ware de emotie of blokkade opzoeken en het helende werk doen. Wanneer de emotie zich aandient kan dit nogal overweldigend zijn. We hebben dan de neiging te stoppen. De bedoeling is om juist door te blijven ademen. Laat het komen en laat het maar stromen. Hoe meer je je er aan over geeft hoe meer je “opruimt”.

 

Vaak als we veel stress ervaren uit dit zich in een oppervlakkige ademhaling. Een andere oefening die de practioner met jou kan doen is het weer leren om op een ontspannen manier vanuit je buik adem te halen. Dit geeft veel rust en uiteindelijk energie. Ook dit is helend en louterend.

 

Aan het einde van de sessie maak je een affirmatie die je mee krijgt als “huiswerk”. Binnen de ademsessie heb je gewerkt aan het vrijmaken van de blokkade maar mogelijk is dat je ideeën nog gebleven zijn bij je oude overtuiging.  In het geval van bovenstaand voorbeeld zou je affirmatie zijn: “Ik stel mijn grenzen”. Op deze wijze re-programeer je jezelf en maak je ruimte voor een nieuwe overtuiging over jezelf.

Ademwerk

 

Voel je je vaak gespannen en blijft dit gevoel vaak “vast” zitten?

Zit je adem daardoor hoog?

Ervaar je dat je telkens tegen de dezelfde problemen aan loopt?

Krop je vaak je emoties op?

Pieker je vaak waardoor je niet goed kunt slapen?

Misschien is een ademsessie dan wat voor jou!

 

46317776_332042297624112_457135857762041